30 de zile au trecut de când Instituţia Prefectului, prin însuşi prefectul Silviu Iordache au revocat acreditarea jurnalistului Andrei Piţigoi, fără să îşi motiveze scriptic decizia. Abuzul neconstituţional şi lipsit de orice urmă de decenţa democratică a prefectului susţinut de alianţă USR PLUS devenită între timp, simplu USR reprezintă o ilegalitate în viziunea noastră, un abuz, un act de intimidare şi totodată un atentat la dreptul la libera exprimare, libertatea presei şi un atac pe persoană fizică care îngrădeşte dreptul la muncă. 

VIDEO | Frustrarea are un nume: Silviu Iordache. Deranjat de nişte râsete, „Păpuşel” a exclus Agora din grupul de comunicare al Prefecturii

În consecinţă, Agora Buzău a trimis o scrisoare deschisă atât Ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, având în vedere faptul că acreditarea emisă de Instituţia Prefectului a fost retrasă abuziv şi nejustificat.

În continuare, scrisoarea către MAI:

În atenţia domnului Lucian Bode,

Ministrul Afacerilor Interne

Domnului chestor general de poliţie, Bogdan Despescu – secretar de stat,

Doamnei Claudia Benchescu, Subsecretar de stat

Subsemnatul Andrei Piţigoi, jurnalist în cadrul publicaţiei Agora Buzău, publicaţie dedicată vieţii politice şi administrative din judeţul Buzău, vă aduc la cunoştinţă faptul că la data de 19 iulie a.c., Instituţia Prefectului Buzău mi-a retras acreditarea de presă, fapt realizat prin informarea nr. 8657/19 iulie 2021, transmisă în format electronic din partea Instituţiei Prefectului, semnată de Silviu Iordache (Prefect al judeţului Buzău) în care am fost înştiinţat formal: „…că începând cu data de 19.07.2021 vi se retrage acreditarea pe lângă Instituția Prefectului – Județul Buzău în temeiul Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, art. 18, alin. 3.„

Art.. 8, alin. 3, Legea nr 544/2001 şi anume: Autoritățile publice pot refuza acordarea acreditării sau pot retrage acreditarea unui ziarist numai pentru fapte care împiedică desfășurarea normala a activității autorității publice și care nu privesc opiniile exprimate în presă de respectivul ziarist, în condițiile și în limitele legii.”,

consider că decizia Instituţiei Prefectului din judeţul Buzău este una nedreaptă, abuzivă, care sfidează legislaţia naţională/ europeană în vigoare şi principiile democratice de guvernare.

Având în vedere legislaţia naţională şi europeană în vigoare, precum şi valorile morale pe care susţineţi că le respectaţi şi promovaţi, vă rog să-mi comunicaţi punctual, motivul real al retragerii acreditării de presă transcrisă în mesajul electronic primit, precum şi cel al excluderii din grupul oficial de WhatsApp al instituţiei buzoiene, întrucât nici la 30 de zile de la data la care am depus o solicitare în acest sens la Instituţia Prefectului Judeţului Buzău nu am primit un răspuns oficial.

Privind prin prisma celor menţionate anterior, consider că lipsa unui motiv real, just, argumentat pentru decizia impusă mă afectează profesional şi îmi îngrădeşte totodată printre altele şi dreptul constituţional la muncă.

Pentru o mai bună înţelegere a situaţiei, vă precizez faptul că premergător deciziei de retragere a acreditării, mai precis, vineri, 16 august 2021, Prefectul Silviu Iordache a participat în calitate de invitat la o activitate a Partidului Naţional Liberal, practic, o conferinţă comună a PNL şi USR, găzduită de Hotelul Pietroasa din Municipiul Buzău. La această conferinţă de presă la care Prefectul Silviu Iordache a avut statutul de invitat fiind susţinut de către USR în funcţia pe care o deţine, au mai participat organele de conducere ale celor două formaţiuni politice, printre care deputatul PNL, Gabriel Avramescu şi senatorul PNL, Vlad Pufu.

În urma unui dialog care a avut loc în cadrul conferinţei de presă, între un jurnalist prezent la activitate şi Mihai Răzvan Moraru, preşedintele USR Buzău, în urma unui răspuns al celui din urmă: „Cred că până acum, aveţi un Prefect care a oferit cea mai mult mare transparenţă!”, am râs, reacţia mea fiind motivul invocat ulterior în cadrul unei conversaţii la care a asistat şi subprefectul Marieta Boloş, cu Prefectul Silviu Iordache al retragerii acreditării mele de presă. Domnia sa mi-a spus că prin reacţia mea la răspunsul preşedintelui USR am perturbat activitatea Instituţiei Prefectului Buzău şi totodată mi-a cerut explicit să-mi prezint scuzele publice pentru râs, astfel încât să-mi redobândesc acreditarea. Am refuzat acest lucru pentru că în viziunea proprie, un râs de trei secunde maxim este o reacţie firească la un răspuns neconform cu realitatea. Vă precizez faptul că reacţia mea, una normală având în vedere lipsa de comunicare arătată constant de către Instituţia Prefectului în comunicare cu Agora Buzău, nu a întrerupt activitatea de presă, acesta decurgând normal după incidentul reclamat de Silviu Iordache, după cum puteţi vedea în înregistrarea integrală a conferinţei, ataşată prezentei.

Având în vedere motivaţia sa neoficială, lipsa unui răspuns oficial la 30 de zile de la data retragerii acreditării, faptul că reacţia mea nu a fost la un discurs al domniei sale, faptul că activitatea nu a fost organizată de către Instituţia Prefectului Judeţului Buzău, decizia însăşi hilară, consider hotărârea una abuzivă, care sfidează orice urmă de democraţie, transparenţă şi dreptul la libera exprimare, un fapt care de o lună de zile, având în vedere profilul publicaţiei, îmi îngrădeşte dreptul constituţional la muncă.

Ca prin urmare, în lipsa unui argument real şi plauzibil care să susţină hotărârea dumneavoastră, îmi rezerv dreptul de acţiona potrivit legislaţie în consecinţă.

Precizez faptul că prezentei, am ataşat următoarele:

  • Decizia de retragere a acreditării emisă de Instituţia Prefectului Judeţului Buzău la data de 19 iulie 2021, nr. 8657

  • Solicitarea personală către Prefectul Silviu Iordache pentru motivarea deciziei de retragere a acreditării, înregistrată la Instituţia Prefectului Buzău sub nr. 9728 din 20 iulie 2021

  • Înregistrarea video/audio integrală, aşa cum a fost transmisă în timp real de către contul de Facebook al organizaţiei judeţene PNL Buzău (disponibilă pe contul PNL Buzău, aici: https://www.facebook.com/482604971767291/videos/948396265737961), disponibilă pentru descărcare aici: http://s.go.ro/9x81syr0 Reacţia la care face referire dl. Silviu Iordache, Prefectul Judeţului Buzău şi pentru care mi-a fost retrasă acrediarea este cuprinsă între minutul 56, secunda 9 şi minutul 56, secunda 27.

17 august 2021, Andrei Piţigoi

Agora Buzău

 

Reclamă Bottom Ad

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.