joi, aprilie 18, 2024

EVENIMENT | 105 ani de la înființarea Armatei a 2-a, pe meleaguri buzoiene

Custom ad 1

Pe data de 18 august 2021, Divizia 2 Infanterie „Getica” sărbătorește 105 ani de la constituirea marilor unităţi ale Armatei Române şi intrarea în războiul pentru împlinirea idealului naţional de reîntregire a neamului românesc. Prin Ordinul nr. 40 al Marelui Cartier General, din 15 august 1916, s-a constituit Armata a 2-a. Ordinul prevedea că, începând cu ziua de 18 august 1916, toate trupele şi serviciile prevăzute prin lucrările „Ipotezei Z” să treacă sub ordinele superioare ale Comandamentului Armatei a 2-a, al cărei cartier general urma să fie instalat, până la terminarea mobilizării, în localul Şcolii de artilerie şi geniu din Bucureşti.

Evenimentul reprezintă un prilej de promovare a simbolurilor şi a tradiţiilor militare, Divizia 2 Infanterie „Getica”, continuând tradițiile de luptă ale Armatei a 2-a române, prin organizarea unor activități pentru evocarea faptelor de arme și omagierea sacrificiului suprem al înaintașilor, care au plătit cu sânge pentru renașterea României.

În cursul zilei de ieri, la Cimitirul Eroilor din Siriu, s-a desfășurat o frumoasă lecție de istorie. Participanților le-a fost prezentat drumul Armatei a 2-a Române. În deschiderea simpozionului a luat cuvântul comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, general-maior Dragoș-Dumitru Iacob, urmat fiind de prelegeri susținute de specialiști în istorie militară: colonel (r.) prof.univ.dr. Ion Giurcă, colonel (r.) dr. Mircea Tănase, colonel (r.) dr. Mihai Goia.

Eroismul ostașilor români în luptele din Primul Război Mondial a fost evocat și de primarul comunei Siriu, Constantin Dragoș Voicu, Președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, Prefectul Județului Buzău, Silviu Iordache, Primarul Municipiului Buzău, Constantin Toma și comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, general maior dr. Dragoș-Dumitru Iacob.

Sacrificiul suprem făcut de ostașii români ai Armatei a 2, începând cu Primul Război Mondial, este de neprețuit. Nu trebuie să uităm vreodată faptele de arme care au dus la reîntregirea țării noastre. Divizia 2 Infanterie Getica reprezintă și astăzi o structură deosebit de importantă în cadrul Armatei Române, ceea ce ne face mândri și încrezători în capacitatea trupelor de a ne apăra țara, oricând va fi nevoie. Recunoștință veșnică eroilor români! Prețuire și respect tuturor militarilor Diviziei 2 Infanterie Getica!” a scris într-o postare pe Facebook președintele Consiliului Județean Buzău cu privire la acest eveniment.

Simpozionul a continuat cu un concert susținut de muzica militară a Diviziei 2 Infanterie „Getica”, iar activitățile s-au încheiat cu un ceremonialul militar și religios dedicat aniversării a 105 ani de istorie a Diviziei 2 Infanterie „Getica”, la care au participat inclusiv elevi pasionați de istoria greu încercată a țării noastre.

Mihaela Travel | Agentie de turism
Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -Custom ad 4
- Advertisment -

Cele mai citite articole