Constantin Toma, primarul Municipiului Buzău a finanţat, cu sprijinul majorităţii social-democrate din Consiliul Local, Sport Club Municipal Gloria Buzău cu aproximativ 728 de miliarde de lei vechi în doar trei ani, mai precis, în perioada 2018-2021. Gruparea din Crâng nu are drept de promovare în Liga I de fotbal, a fost eliminată din cupele europene la handbal feminin încă din prima manşă, şi-a desfiinţat o bună parte din secţii, deşi este la doar 4 ani de la înfiinţare, iar la nivel de seniori, buzoienii nu reprezintă un procentaj majoritar.

Constantin Toma, primarul Mun. Buzău mândru de realizările SCM Gloria Buzău. Sursă foto: Facebook SCM Gloria Buzău

Primăria Buzău a solicitat, potrivit legii, părerea cetăţenilor privitoare la alocarea bugetară din acest an. Printre primii care au reacţionat s-au aflat membrii PNL. Buzoienii interesaţi pot depune amendamente la bugetul local pentru anul în curs. Acest lucru l-au făcut şi liberalii buzoieni, care la capitolul sport au adus următoarele menţiuni şi propuneri:

Conducerea SCM Gloria Buzău, de la stânga la dreapta: Cristi Ceauşel – preşedintele CA Gloria Buzău; Constantin Toma, primarul Mun. Buzău; Ion Cazan, directorul clubului. Sursă foto: Facebook SCM Gloria Buzău

Având în vedere că politicile publice trebuie să fie legitime, eficace și să aibă ca țintă interesul public și impactul asupra vieții cetățenilor, considerăm că este necesară o restructurare majora a viziunii SCM Gloria Buzău.

In prezent, 75 % din bugetul SCM Gloria Buzău (propus la valoarea de 15.330 mii lei, echivalent 3.118 milioane euro pentru curs valutar 1 euro = 4.9161 lei) este alocat cheltuielilor de personal și de retribuire a sportivilor. Având în vedere:

  • Sumele uriașe alocate în perioada 2018 – 2021 către SCM Gloria Buzău, în total 728 miliarde lei vechi (peste 15 milioane euro) raportate la impactul redus asupra calității vieții buzoienilor

  • Eșuarea în justificarea “sport de performanță” : echipa de fotbal se luptă pentru evitarea retrogradării in Liga 3 și nu are drept de promovare în Liga 1, iar echipa de handbal a pierdut barajul pentru accederea în grupele EHF (a treia competiție europeană de handbal feminin).

  • Nevoia ca alocările bugetare către sport să se regăsească în beneficii privind sănătatea buzoienilor, obtinuță prin sport și mișcare.

  • Nevoia de dezvoltare a orașului Buzău în domenii de infrastructură, sănătate, educație.

  • Restricțiile competițiilor sportive cauzate de pandemia de COVID 19.

  • Constrângerile bugetare cauzate de pandemia de COVID 19.

Propunem ca activitatea SCM Gloria Buzău să devină îndreptată către copiii buzoienilor și sport de masă pentru cetățeni. Drept urmare, considerăm că un buget de 5.330 mii lei (1,084 milioane euro) este mai mult decât suficient ca alocare bugetară pentru anul 2021. Menționăm că pentru a stabili suma propusă a fi bugetată am considerat ca reper viabil alocarea bugetară a Consiliului Județean Buzău în proiectul de buget pentru anul 2021, respectiv aproximativ 6.850.000 lei (1,395 milioane euro/ an) pentru activități similare celor de la SCM Gloria Buzău (finanțare echipă de handbal in Liga 1, finanțare echipă de fotbal Liga 3, finanțare alte entități sportive). Diferența de 10.000 mii lei poate fi realocată pentru proiecte cu impact imediat în dezvoltarea orașului și a comunității.

Reclamă Bottom Ad

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.