Jurnaliştii Agora Buzău au fost împiedicaţi să participe ieri la şedinţa consiliului local al comunei Verneşti. Accesul la adunarea cu caracter public organizată în căminul cultural din localitate a fost interzis de către majoritatea social-democrată, care a supus ilegal la vot prezenţa jurnaliştilor în sala anterior amintită. PSD-işti locali şi-au exprimat voinţa ilegal, peste caracterul general al unor legi naţionale prin vocea secretarului de şedinţă, un om de alura lui Vişinescu, cu ceva reminescenţe comportamentale de la răposatu` şi cu o pregătire juridică echivalentă cu valoarea unei pungi de pufuleţi.

Legea, o glumă bună pentru majoritatea consilierilor locali din Verneşti

Legea administrației publice locale stabilește caracterul public al ședințelor consiliului local. Mai departe, Legea privind transparența decizională în administrația publică stabilește participarea cetățenilor la ședințele publice. Practic, conform acestor două acte normative, oricine poate merge pur și simplu la ședințele consiliului local. Singura limitare prevăzută de legea transparenței se referă la situația în care numărul de locuri disponibile pentru cetățeni este mai mic decât numărul de persoane care doresc să participe. În acesta caz, legea vorbește despre “ordinea de precădere” în raport cu interesul persoanelor pentru subiectele discutate, caz în care un al treilea act normativ reglementează o oarecare prioritate pentru reprezentanţii mass-media. Fie că vorbim de legea 544 privind liberul acces la informaţiile de drept public, fie de propriul regulament al CL în cauză. Mai multe a scris avocatul Iustin Dumitrescu, de la juridice.ro, la începutul pandemiei cauzate de COVID-19. La Verneşti au fost prezenţi consilierii locali, consilierul primarului, angajaţi ai primăriei şi rude prin alianţa ale membrilor PMP din CL, în total 20 de persoane potrivit lui Stoicescu. Potrivit imaginilor alăturate, la un moment dat, numărul a fost de 23 de oameni în camera care a găzduit adunarea.

Declaraţie mincinoasă a secretarului de şedinţă în faţa poliţiştilor buzoieni

Pentru că prin refuzul lui Stoicescu, voce a majorităţii CL din Verneşti au fost îngrădite nenumărate drepturi constituţionale, jurnaliştii Agora au solicitat sprijinul Poliţiei Buzău pentru a putea participa la şedinţa Consiliului Local Verneşti. La faţa locului şi-a făcut apariţia un tânăr poliţist de la postul din localitate. Acesta i-a cerut secretarului de şedinţă un minut pentru dialog şi demersurile aferente, legitimare şi altele. Nicolae Stoicescu, secretarul comunei, persoană în cauza a refuzat discuţia şi a fost legitimat abia 30 de minute mai târziu, în momentul în care la faţa locului s-a prezentat un echipaj mixt, format dintr-un jandarm şi un reprezentant al Poliţiei Municipiului Buzău.

Stoicescu, o versiune ieftină a lui Pinocchio, cioplită după chipul altor social-democraţi cărora le-a înfrunzit nasul aruncând gogoşi în stânga şi-n dreapta

Secretarul şedinţei CL din Verneşti, Nicolae Stoicescu a minţit reprezentaţii IPJ scriptic, în procesul verbal de eveniment întocmit de reprezentaţii legii. Mai precis, Stoicescu, acest Pinocchio de Verneşti a relatat poliţiştilor buzoieni că din cauza pandemiei accesul reprezentanţilor mass-media, dar şi a altor doi cetăţeni de pe raza comunei la întrunirea anterior amintită a fost interzis. Pe imaginile alăturate se poate vedea clar cum accesul în sala în care s-a desfăşurat şedinţa consiliului local din Verneşti a jurnaliştilor Agora a fost refuzat de Stoicescu din cauza „hotărârii majoritare a consilierilor locali prezenţi”, acţiune ilegală şi neconstituţională. Tot Stoicescu a precizat că hotărârea respectivă va fi notată în procesul verbal al şedinţei. Suntem curioşi dacă acest lucru s-a întâmplat.

Necunoştiinţa legislaţiei în vigoare atât a secretarului Primăriei Verneşti, cât şi a juristului din cadrul UAT de mai sus, ar trebui să fie cel puţin îngrijorătoare pentru cetăţenii din localitate, având în vedere competenţele precare pe care cele două persoane le afişează în cele mai simple speţe juridice.

În altă ordine de idei, Primăria Verneşti s-a numărat printre cele peste 40 UAT de pe raza judeţului care au primit solicitări în baza legii 544 privind liberul acces la informaţiile de drept public, în cadrul celei mai mari anchete jurnalistice desfăşurată pe raza judeţului Buzău de către Agora. Solicitarea s-a soldat cu un răspuns negativ tacit al primăriei din Verneşti. 

Vom reveni.

Reclamă Bottom Ad

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.