10.4 C
Buzău
joi, martie 28, 2024

”Unexpected Dali” la Buzău, expoziție găzduită de Muzeul Județean în perioada 22 septembrie 2020 – 28 februarie 2021

Custom ad 1

Muzeul Județean Buzău vă găzdui, în perioada 22 septembrie 2020 – 28 februarie 2021, expoziția intitulată ”Unexpected Dali” în cadrul căreia vor putea fi admirate 150 de opere originale ale lui Salvador Dali, din Colecția Kesauri din Franța.

Salvador Dali (cu numele lui adevărat Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domenech) s-a născut la 11 mai 1904, la Figueres, în Catalonia, tatăl său fiind notarul Salvador Dalí y Cusiun, iar mama sa, Felipa Domenech Ferres. Pictor, sculptor, scriitor, actor şi regizor de film, scenarist şi fotograf, a fost considerat cel mai cunoscut şi excentric reprezentant al curentului suprarealist în artă. Datorită aparițiilor sale ieșite din comun și a megalomaniilor sale, a reușit să folosească puterea mass-mediei pentru a-și spori averea și faima. Perspectiva sa inovatoare asupra subconștientului, relația sa apropiată cu psihanaliștii freudieni și modul în care a explorat nebunia sufletului uman sunt câteva dintre caracteristicile operelor sale. Dali ne-a lăsat moștenire peste 1500 de picturi remarcabile, ilustraţii de cărţi, litografii, decoruri şi costume de teatru, desene, zeci de sculpturi şi multe alte proiecte, inclusiv un film scurt de animaţie realizat pentru cei de la Disney.

”Persistența memoriei”, autoportret peste care este asezat un “ceas moale”

De-a lungul vieții a vrut să scandalizeze și să uimească, fiecare apariție publică a sa a adus ceva nou și șocant, vorbea despre el însuși la persoana a III-a, spunându-și ”Divinul Dali”. Prin anii ’60 și-a luat ca animal de companie un tigru, care îl însoțea peste tot. Obișnuia să mănânce dimineața jambon cu dulceață de trandafiri, înota douăzeci de minute în fiecare zi, își făcea o siestă de șapte minute, iar cea mai mare frică a lui era frica de moarte, care l-a însoțit în permanență de-a lungul vieții și și-a pus amprenta asupra multora dintre operele sale.

Expoziția „Surprinzătorul Dali” (”Unexpected Dali”) este formată din exponate ale Colecției Kesauri de opere originale realizate de Salvador Dali: litografie, ceramică, lucrări în bronz, argint, aur și scoate în evidență aspecte esențiale majore ale operei sale.

Scopul expoziției este acela de a ajuta publicul să înțeleagă modul în care Salvador Dali își materializează viziunea, redată prin limbajul artistic special, sub forma imaginilor, care deseori au aspect intangibil, dar sunt simțite în mod clar de către privitor. Dincolo de ceea ce ochiul vede, întotdeauna există ceva ascuns, dar mult mai important decât simpla imagine vizualizată. Această enigmă și misterul atrag și determină publicul să reflecteze asupra întrebărilor fundamentale ale vieții. Creativitatea lui Dali este mai mult despre a „gândi”, „a imagina” decât despre „a vizualiza”.”
După o serie de introduceri detaliate privind artiștii și perioada lor, expoziția este împărțită în șapte secțiuni tematice:
Secțiunea 1 – Portofoliul „Meseriile omului”, o serie compusă din 11 subiecte, create de Salvador Dali în anii 1970-1971, în care artistul a folosit simboluri și culori cu un scop foarte exact, acela de a înfățișa un spațiu rural familiar artistului. Mai târziu, în 1979, această serie „Meseriile omului” a fost autorizată pentru ca toate cele 11 originale să poată fi folosite pentru serigrafie în aur și argint. Numai cele din argint au fost realizate, dar și acestea numai parțial
Secțiunea 2 – Portofoliul „Iubirile Cassandrei”, care este compus dintr-o serie de gravuri create pentru a ilustra poemele lui Ronsard, fiecare gravură fiind semnată de Dali prin timbru sec.
Secțiunea 3 – Portofoliul „Tricornul” care reprezintă o serie de 20 de litografii magnifice bazate pe romanul și baletul ”Tricornul”, create în anul 1959.  Litografiile sunt realizate într-un mod care necesită tipărirea individuală a fiecărei culori, ceea ce conferă o claritate perfectă a culorilor.
Secțiunea 4 – Alte lucrări originale ale lui Salvador Dali
Expoziția prezintă diferite lucrări originale ale lui Salvador Dali, cum ar fi tapiserii, serigrafie pe mătase, litografii, cărți poștale concepute de maestru sau chiar lucrări originale ca Mozaicul circular pe care l-a creat special pentru Ediția Springbok din New York. De asemenea, sunt prezentate portofolii și serii ale lucrărilor originale ale lui Salvador Dali: „Bătrânul și marea”, „Omagiu lui Meissonier”, „Calendarul de perete 1956 pentru Hans E. Bahr”, „Calendarul de perete pentru 1965 pentru Manifattura Ceramica Pozzi”.
Expoziția, produsă și organizată de Muzeul Județean Buzău și Art Expo S.I.A., este un proiect care își propune să atragă familii, tineri, clienți și lucrători în lumea artei, oferind bilete reduse la expoziții, evenimente și activități de artă și cultură.
„Coada de rândunică”, ultimul tablou pictat de Dali în 1983
Muzeul Județean Buzău
Adresa: Buzău, Aleea Castanilor, Nr. 1, Jud. Buzău
Program de vizitare: de marți până duminică între orele 10:00-18:00 (ultimul bilet la ora 17:30)/programul de vară; de marți până duminică între orele 09.00-17.00 (ultimul bilet la ora 16:30)
Contact: 0238 710 561
Contact cu Art Expo SIA :
contact.art.expo@gmail.com
Mihaela Travel | Agentie de turism
Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -Custom ad 4
- Advertisment -

Cele mai citite articole

Comentarii recente