16.2 C
Buzău
vineri, martie 29, 2024

REPORTAJ DIN POLUL SĂRĂCIEI | Jumătate din banii comunei Cilibia din ultimii cinci ani s-au dus în buzunarele primarului şi ale apropiaţilor săi!

Custom ad 1
  • Cheltuielile cu autorităţile executive, principala cheltuială a primăriei Cilibia în ultimii 5 ani
  • După salariile angajaţilor din primărie, ajutoarele sociale a doua destinaţie a banilor publici
  • Buzunarul funcţionarului public, o prioritate în primăria lui Ion Enache
    8 ani degeaba.
  • Administrarea defectuoasă a primăriei face din Cilibia una dintre cele mai sărace comune din judeţ

Cheltuielile cu autorităţile executive, principala cheltuială a primăriei Cilibia în ultimii 5 ani

Neputinţa administraţiei locale a fost dovedită de ultimii opt ani, timp în care în fruntea comunei s-a aflat primarul Ion Enache, reprezentant al Partidului Social Democrat. Niciun proiect de anvergură cu finanţare europeană sau prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală nu a fost implementat de localitatea care se află la 10 minute de mers cu maşina de reşedinţa de judeţ. Utilităţile sunt o raritate, iar nivelul de trai al locuitorilor este cu mult sub media judeţului Buzău. Pe cifre, în ultimii 5 ani, cheltuielile cu autorităţile executive, adică salariile angajaţilor din primărie şi costurile pentru întreţinerea acestora reprezintă mai bine de jumătate din bugetul comunei.

Sursă infografic: https://transparenta.usr.ro/
Sursă infografic: https://transparenta.usr.ro/

Buzunarul funcţionarului public, o prioritate în primăria lui Ion Enache

Salariul primarului, al viceprimarului şi al celorlalţi angajaţi din Primăria Cilibia a fost prima grijă a administraţiei care conduce şi în prezent localitatea buzoiană. În 2016, din 2.669.423,23 RON, 785.172,91 RON au fost cheltuielile cu autorităţile executive. Un an mai târziu, din bugetul total al comunei, 3.054.789,89 RON, aproape o treime s-a dus iarăşi pe salarii, mai precis 996.781,24 RON. Anul 2018 a reprezentat alocarea a mai bine de 1.212.688,18 RON, adică puţin peste 12 miliarde de lei vechi către lefele din primărie, mai bine de o jumătate din bugetul anual în valoare de 2.356.435,23 RON. În 2019, pentru munca efectuată în folosul comunităţii, primarul şi subalternii săi au primit 1.305.701,58 RON din cei 3.830.179,04 RON cheltuiţi în anul respectiv. Nici în 2020 situaţia nu se prezintă altfel. 668.388,08 RON, adică puţin peste 60% din banii cheltuiţi de la începutul anului (n.r. 1.099.177,49 RON) s-au dus în buzunarele primarului şi ale echipei sale.

Sursă infografic: https://transparenta.usr.ro/
Sursă infografic: https://transparenta.usr.ro/

8 ani degeaba. Administrarea defectuoasă a primăriei face din Cilibia una dintre cele mai sărace comune din judeţ

În ciuda faptului că se află la doar 20 de kilometri de reşedinţa judeţului Buzău, comuna Cilibia se află la polul sărăciei. Deşi la nici 5 kilometri de Cilibia se află localităţi precum comuna Gălbinaşi, care a făcut paşi apăsaţi şi rapizi către Europa, la Cilibia încă se citeşte la lumânare şi se bea apă contaminată. Rezultatul prezentului este dat de capătul celor opt ani în care localitatea buzoiană a fost condusă de Ion Enache, reprezentant al PSD Buzău, primar care a reuşit contra-performanţa de a lăsa comuna Cilibia aproape aşa cum a găsit-o. Social, se disting trei categorii: cea a funcţionarilor publici, a căror bunăstare este asigurată de salariul de bugetar, leafă care vine direct din banii cetaţenilor; a oamenilor de afaceri locali, puţini la număr care îşi desfăşoară activitatea în agricultură şi a oamenilor simpli, care trăiesc cu grija zilei de mâine.

Sursă infografic: https://transparenta.usr.ro/
Sursă infografic: https://transparenta.usr.ro/

După salariile angajaţilor din primărie, ajutoarele sociale a doua destinaţie a banilor publici

Investiţiile în infrastructură sau în domenii precum educaţie, învăţământ, mediu înconjurător, sănătate, cultură, sport sau tineret sunt ultimele griji pe lista actualei administraţii. Ca şi când salariile din Primăria Cilibia nu ar „mânca” suficient din bugetul comunei conduse de Ion Enache, la mică distanţă în topul cheltuielilor se află ajutoarele sociale oferite de administraţia locală de ani buni. În 2020, autorităţile locale au cheltuit în doar opt luni, 225.552,00 de lei cu această destinaţie. În 2019, 443.830,00; în 2018, 436.577,01; în 2017, 328.576,50 şi în 2016, 261.372,00.

Sursă infografic: https://transparenta.usr.ro/
Sursă infografic: https://transparenta.usr.ro/

COMUNA CILIBIA | Scurt istoric

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna Cilibia făcea parte din plasa Câmpului din județul Buzău și era formată din cătunele Cilibia, Mânzu, Movila Oii și Poșta, având 1330 de locuitori care trăiau în 268 de case. Satele Movila Oii și Mânzu au fost înființate după 1830, celelalte două datând din timpul lui Alexandru Vodă Ipsilanti. În comună funcționau o moară cu aburi, 3 stâne, 3 biserici și o școală cu 75 de elevi (din care 3 fete). De asemenea, comuna avea gară pe calea ferată Buzău–Brăila, unde se făcea un intens comerț cu cereale. În 1925, comuna este consemnată în aceeași componență și în aceeași plasă, cu 1800 de locuitori. În 1931, a fost înființată temporar și comuna Movila Oii, prin detașarea satului Movila Oii de comuna Cilibia, dar în scurt timp satul a revenit la comuna Cilibia.
În 1950, a fost inclusă în raionul Pogoanele din regiunea Buzău și apoi, după 1952, în raionul Buzău din regiunea Ploiești. În 1968, a fost rearondată județului Buzău, reînființat; în 1968, pe lista satelor comunei apare și Gara Cilibia, așezare apărută în jurul stației de cale ferată.

Mihaela Travel | Agentie de turism
Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -Custom ad 4
- Advertisment -

Cele mai citite articole

Comentarii recente