În perspectiva pandemiei de coronvirus, Partidul PRO ROMÂNIA înţelege criza care bate la porţile României şi vă oferă toate informaţiile de care aveţi nevoie privitoare la COVID-19 din surse oficiale şi pertinente. În rândurile următoare, vă prezentăm un interviu cu Nicolae Bănicioiu, prim-vicepreşedinte PRO ROMÂNIA, fost Ministru al Sănătăţii în Guvernul Ponta.

Reporter: Pe înţelesul tuturor, ce este Coronavirusul?

Este un virus care produce un sindrom respirator. Este cunoscută familia de Coronavirus pentru că au mai fost provocate câteva epidemii, cum este cea de SARS sau cea din Orientul Mijlociu. Practic, efectul acestuia este un sindrom respirator acut cu următoarele simptomele prin care se manifestă acesta: febra , dureri în piept, stare de somnolenţă, tuse şi în funcţie de fază, vărsături.

Reporter: Care ar fi durata de timp în care o persoană care manifestă aceste simptome, ar trebui să contacteze medicul?

O persoană care simte primele simptome, de la tuse, vârsături, febră şi mai ales când febra apare, trebuie să-şi sune medicul de familie sau să meargă la cea mai apropiată unitate medicală.

Reporter: Cum poate arăta profilul unui pacient care prezintă un risc crescut de a lua virusul?

Până acum, s-a considerat că virsului este mai eficient în cazul persoanelor cu imunitate scăzută şi a celor vârstnice cu boli asociate. S-au înregistrate cazuri de purtători de virus şi persoane mai tinerei şi fără boli asociate, tocmai de aceea cred că nimeni nu poate fi considerat ca fiind protejat de această infecţie. Manifestările severe s-au constatat în cazul persoanelor vârstnice, cu boli asociate.

Reporter: Ce se întâmplă după ce o persoană care a luat coronavirus, se vindecă ulterior? Virusul rămâne în sânge? Îl poate da totuși mai departe? Scapă de el definitiv?

Nu ştim foarte multe despre acest virus şi cum se manifestă, iar asta îl face periculos. Au fost cazuri pozitive dar şi cazuri cu evoluţii negative, cu o mortalitate destul de redusă, până în momentul de faţă. În ultimele săptămâni, am observat o creşterea a ratei mortalităţii, de peste 4-5 ori faţă a unei gripe obişnuite. Nu putem spune cu certitudine, actualemente că un pacient vindecat nu poate avea recidivă. Am citit despre acest fapt, dar nu vă pot oferi un răspuns cert. Orice pacient trebuie să urmeze sfatul medicului curant şi abia în momentul în care medicul spune că virusul nu mai este prezent în sânge şi analizele o confirmă, atunci este vindecat.

Reporter: Indicațiile generale de până acum spun să ne spălăm temeinic pe mâini, frecvent și să strănutăm/tușim în cotul îndoit, nu în palmă. De ce alte măsuri de precauție ar trebui să mai ținem cont?

Nu e bine să luăm un tratament după capul nostru. Am fi tentaţi să luăm antibiotice sau antivirale dar virusul nu răspunde la tratamentele clasice. Recomand ca nimeni să nu se trateze singur şi acasă. În nici un caz. Cea mai importantă recomandare este deplasarea la medic după primele simptome. Pentru a ne păstra imunitatea la cote bune, avem nevoie de o alimentaţie corectă, vitamine, ore de odihnă suficiente şi să nu ne expunem degeaba prin interacţiunea cu categorii de populaţie cu risc. Avem un set de măsuri de igienă personală de care trebuie să ţinem cont constant. Sunt cele mai importante reguli în acest moment. Spălatul pe mâini, strănutul în cot şi altele similare. Poate părea un pic pueril să le tot repetăm, dar repetiţia este mama învăţăturii, iar unii dintre noi uită aceste lucruri elementare. S-a constatat că virusul este ucis de apa caldă şi săpun.

Reporter: O întrebare la care nu cred că ne puteţi oferi un răspuns cert, dar cam în cât timp credeţi că ar fi gata antivirusul?

Din păcate, nu vă pot da un răspuns cu exactitate. Sunt câteva companii care cercetează acest aspect. În Israel, au făcut paşi mari în această direcţie, Statele Unite ale Americii la fel, dar nu cred că în următoarele luni de zile vom putea vorbi cert de tratament concis, indiferent de forma sub care urmează să fie administrat.

Reporter: Ce decizii ar putea lua statul român, ca mijloace de protecţie sau prevenţie?

Statul român ar trebui să fie mai implicat, măcar în direcţia în care să ofere în primul rând un guvern care să gestioneze eficient cauza. Cauza acestei epidemii, în sensul în care să ia măsuri eficiente pentru protejarea populaţiei. S-a decis închiderea şcolilor, dar nu imediată, ci la câteva zile, apoi au lăsat unităţile afterschool deschise. Aceasta este o decizie necalculată, trebuiau închise toate de la bun început. Restricţionarea accesului persoanelor care vin din zone cu risc ridicat, precum cele care vin din Italia. Din punctul meu de vedere, trebuie făcută o restricţionare foarte eficientă. Cred că aici va fi piatra de încercare pentru România.

Reporter: Din punct de vedere al infrastructurii, dispune România, logistic şi ca resursă umană, de tot ce are nevoie pentru a depista prin prisma formalităţilor vamale a ţării din care vin cei care ne intră în ţară?

Nu cred că la organizarea de acum România este capabilă să gestioneze punctele vamale pentru depistarea precisă a ţării din care vin cei care vor să intre în ţara noastră.

Reporter: Dispune sistemul medical din România de infrastructura necesară pentru a putea trata la terapie intensivă toate cazurile care se pot confirma?

Ştiu foarte bine cum stă România din acest punct de vedere şi tocmai din acest motiv avertizez de câteva săptămâni că această capacitate trebuie mărită. Din păcate, până în momentul de faţă, capacitatea nu a fost mărită. Avem nevoie în aceste clipe de speranţă şi protecţie divină, alături de o bună mobilizare a autorităţilor şi de conştientizarea problemei reale. Deocamdată nu avem aceste capacităţi, în perspectiva a ce ar putea fi România.

A consemnat Andrei Piţigoi.

Informaţii pe scurt | Cum se manifestă Coronavirusul

Simptomele infecției cu coronavirus seamănă foarte mult cu cele ale unei banale răceli sau cu cele ale gripei – tuse, febră, durere în gât, dificultăți la respirație.

Doar persoanele care au călătorit în ultimele 14 zile în zone unde se înregistrează focare/îmbolnăviri de coronavirus sau care au intrat în contact cu persoane care au călătorit recent în astfel de zone sunt expuse la virus. Celelalte au răceală sau gripă.

95% dintre infecțiile cu coronavirus sunt forme ușoare și se tratează cu medicamentele administrate în mod normal în cazul infecțiilor respiratorii. Doar 5% sunt forme mai grave.

Nu mergi direct la spital dacă ai simptome. Persoanele care au suspiciuni că ar fi putut intra în contact cu virusul și prezintă simptome nu trebuie să meargă singure la medic sau la camera de gardă a unui spital, riscând să transmită virusul, ci să sune la numărul de urgență 112 sau la Direcția de Sănătate Publică din județul respectiv, iar de acolo vor fi ghidate ce pași trebuie să urmeze. În mod normal, persoana suspectă este preluată de un echipaj medical, testată și izolată, dacă este cazul.

Evitați aglomerațiile, spălați-vă des pe mâini și evitați să vă atingeți fața cu mâinile nespălate – sunt principalele recomandări ale medicilor în această perioadă, în condițiile în care în România este și epidemie de gripă sezonieră.

Reclamă Bottom Ad

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.