În perioada imediat următoare, în localitate Pădureni din județul Covasna va avea loc lansarea proiectului CIVIT din cadrul Programului Com`ON România, unul dintre cele mai îndrăznețe proiecte dedicate sectorului de tineret. Județul Buzău face parte din cele opt județe participante și va fi reprezentat de angajați ai Direcției Județene pentru Sport și Tineret Buzău, alături de doi tineri din societatea civilă.

CE ESTE CIVIT?

Scopul Platformei CIVIT este dezvoltarea și implementarea unor mecanisme de dialog structurat în 8 județe din 8 regiuni de dezvoltare ale României (inclusiv București-Ilfov) prin care se creează respectiv se consolidează mecanismele consultative de tineret cu implicarea sectorului de tineret și a factorilor de decizie și se creează/consolidează un model scalabil la nivelul întregii țări pentru mecanisme de planificare și implementare anuală a unor Planuri de Acțiune Județene pentru Tineret.

Obiectivul general al proiectului CIVIT este dezvoltarea ecosistemelor participative de tineret județene din România pe baza unor principii precum participarea deschisă a tinerilor și organizațiilor acestora, asigurarea principiului de co-management dintre sectorul public și de tineret, și ciclul consolidat de management al unor planuri strategice și operative ce vizează tinerii la nivel județean.

CINE INIȚIAZĂ ȘI CINE SUSȚINE ACEST DEMERS?

Grupul PONT este o organizație înființată în 2009 care își propune inovarea socială prin participare, antreprenoriat și cultură cu un focus special pe tineri și digitalizare. Grupul PONT este stabilit în Cluj-Napoca,Transilvania, România, Europa. Printre altele, organizația a coordonat și candidatura Clujului pentru Capitala Europeană a Tineretului 2015 și este parte a Guvernanței Programului Capitala Tineretului din România la nivel național.Ministerul Tineretului și Sportului a susținut inițiativa încă de la momentul conceperii sale inițiale. Atât ministerul cât și Direcțiile Județene de Tineret și Sport din județele vizate, respectiv Complexul Cultural Sportiv Studențesc Tei au semnat fiecare câte o declarație de intenție de participare la acest proiect. Proiectul la nivel de cerere de finanțare a fost de asemenea susținut de Ministerul Tineretului și Sportului ca și parte interesată cheie și un beneficiar crucial al rezultatelor proiectului. Proiectul implică județele: Botoșani, Buzău, Ialomița, Vâlcea, Hunedoara, Maramureș, Covasna, Municipiul București (respectiv județul Ilfov).

ERASMUS+ este programul comunitar al Uniunii Europene care sprijină CIVIT printr-o finanțare în cadrul Acțiunii Cheie 3, Dialog Structurat. Aceste proiecte promovează dialogul structurat ca instrument folosit de tineri pentru a-și face vocea auzita cu privire la modul în care trebuie să fie elaborate și puse în aplicare politicile de tineret la nivel european prin interacțiunea cu factorii de decizie.

DE CE TOCMAI ACUM? Platforma CIVIT se realizează sub egida programului Com’ON România, program ce urmărește dezvoltarea ecosistemelor urbane și regionale de tineret prin mecanisme participative cum ar fi bugetarea participativă, forme inovatoare de consultare despre orașele și regiunile României. Credem în faptul că tinerii vor să se implice în viața publică, în comunitatea lor, și vor să îmbunătățească orașul/comuna în care trăiesc. Credem că au o opinie, o viziune, pot să identifice nevoile și lipsurile, dar și posibile soluții. Proiectul Com’ON Romania dorește să ofere un cadru în care ei își pot face vocea auzită mai ușor și pot intra în dialog cu factorii de decizie, în special despre subiecte care îi afectează cel mai mult. Scopul nostru este de a ajuta pornirea și derularea proceselor de consultare participativă, inițierea unor acțiuni locale prin grupuri informale și luarea unor decizii prin mecanisme de democrație participativă, cu accent puternic pe bugetarea participativă de tineret.

LOCAL RELANSAT.

Mișcarea de tineret la nivel local și județean a căpătat un nou elan în ultimii ani. Noi inițiative, precum Capitala Tineretului din România. Totodată tot mai multe orașe (precum Bacău, Baia Mare sau Timișoara, Cluj-Napoca) au luat calea planificării locale pe tineret. Însă în tot acest context de multe ori județul (respectiv zonele rurale) lipsesc. Tocmai de aceea este de dorit o integrare a eforturilor de planificare și integrare a demersurilor de tineret la nivel județean.

INOVARE PRIN SIMPLIFICARE.

Tinerilor nu le plac lucrurile complicate dar sunt deschiși către nou, către inovator. Mai mult, tinerii răspund dacă sunt întrebați. Dar dacă punem întrebări complicate, nu vor răspunde. CIVIT dorește să inoveze mecanismele de consultare și co-decizie pentru ca tineri să simtă parte a deciziilor luate. CIVIT dorește să demonstreze cum se poate genera inovație în rândul mișcării de tineret. Astfel CIVIT devine o pilotare a unor soluții ce pot fi mai târziu extinse atât regional cât și național.

CALENDARUL PROIECTULUI CIVIT DIN CADRUL PROGRAMULUI COM`ON ROMÂNIA

A1. Lansând CIVIT (1-2 martie 2019, Pădureni, județul Covasna)

Cu derulare la Pădureni, jud. Covasna (cea mai mică distanță față de toate județele implicate, per total). Participă 4 persoane per județ, doi reprezentanți factori de decizie nominalizați de DJST și doi tineri (o fată și un băiat) co-manageri selectați prin apel public. Participă de asemenea 3 persoane din echipa de coordonare a proiectului. Workshop-ul setează cadrul general de implementare și creează instrumentele necesare implementării locale a activităților de dialog structurat din octombrie 2018 dar și mecanismele de coordonare și monitorizare locală. Are loc în septembrie 2018.o

A10: Observând CIVIT (Iulie 2019)

O întâlnire intermediară la nivel național, cu aceeași participanți ca și în activitatea A1. Se vor revizui rezultatele proiectului, se vor revizui inclusiv metodele de lucru și se va pregăti al doilea și de consultări din octombrie 2019. Are loc în Iulie 2019.

A11: Conferința Viitorul. CIVIT România (Februarie 2020)

Va întruni cel puțin 50 de reprezentanți ai unor factori de decizie și reprezentanții tinerilor pentru a discuta rezultatele acestui proiect precum și posibilitățile de extindere a rezultatelor la nivel național și de formalizare a mecanismelor de consultare, colaborare și co-management local prin documente de politici publice la nivel național. Evenimentul va avea loc în București în Complexul Tei. Are loc în februarie 2020. Evenimentul are două componente: Conferința Națională și Sesiunea World Café despre viitorul României.

• Participarea în grupul de coordonare județeană ce derulează un proces local de consultare la nivel județean pentru realizarea Planului de Acțiune Județean de Tineret pentru anul 2019 conform unei metodologii create în cadrul primei activități a proiectului. (martie-aprilie 2019)

• Monitorizarea implementării Planului de Acțiune pe parcursul anului 2019. (aprilie-decembrie 2019)

• Participarea în grupul de coordonare județeană ce derulează al doilea proces de consultare la nivel județean pentru realizarea Planului de Acțiune Județean de Tineret pentru anul 2020 pe baza unei metodologii îmbunătățite pe baza experienței implementării planului pe 2019. (ianuarie-februarie 2019)

Reclamă Bottom Ad

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.