Pe raza județului Buzău a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane la porcii din 2 gospodării particulare din localitățile Scurtești (comuna Vadu Pașii) și respectiv Săgeata (comuna Săgeata), se arată într-un comunicat de presă al Direcţiei Sanitar Veterinare Buzău.

În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit și au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui focar de PPA.

Gospodăriile respective au fost plasate sub supraveghere oficială, s-a realizat dezinfecția, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport. A fost executată uciderea suinelor, (1 exemplar) în exploatația din localitatea Scurtești – Com. Vadu Pașii, precum și ecarisarea cadavrelor.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Buzău se va reuni pentru a adopta planul de măsuri privind controlul și combaterea bolii, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

Datele și informațiile culese în măsura în care vor depăși sfera ocupațională a DSVSA vor fi înaintate Inspectoratului de Poliție județean Buzău pentru activități și acțiuni specifice astfel încât printr-un efort conjugat să fie identificată sursa virală.

La această dată, Pesta Porcină Africană în jud. Buzău evoluează în 10 focare din exploatații non profesionale și 1 exploatație comercială de Tip A, declarate în 7 localități respectiv; satul Mărgăriți – Com. Beceni, satul Gura Dimienii – Com. Beceni, satul Săgeata – Com. Săgeata, satul Vadu Pașii – Com. Vadu Pașii (3 focare), satul Focșănei – Com. Vadu Pașii, satul Scurtești – Com. Vadu Pașii (2 focare) și satul Boboc – Com. Cochirleanca (2 focare) precum și un caz la mistreț pe raza fondului de vânătoare 41 Beceni.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic.

Prin aplicarea eficientă a măsurilor de combatere a PPA au fost stinse până la această dată 5 focare. Rămân în continuare sub supraveghere porcii santinelă  din satul Mărgăriți – Com. Beceni până la data 22.02.2019, termenul limită pentru testarea serologică pentru PPA când, în cazul unor rezultate negative, și acest focar va fi stins. Pe măsura finalizării termenelor va continua acțiunea de plasare a porcilor santinelă și în celelalte focare active de pestă porcină africană de pe raza județului, sub rezerva acceptării acestei conduite de către proprietarii exploatațiilor în cauză.

Până la această data au fost despăgubiți 2  proprietari din județ, valoarea totală a plăților fiind de 3300 de lei. DSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA Buzău.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie. Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe. Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii.

Reclamă Bottom Ad

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.