În octombrie 2016, Ionela Dobrică (n.r. 27 de ani atunci) devenea prima femeie pe mâinile căreia încăpea tot tineretul social democrat buzoian. Aleasă cu unanimitate de voturi, tânăra buzoiancă a pariat pe o cuvântare a cărei subiecte principale au fost tineretul și egalitatea între femei și bărbați. Activitatea ulterioară discursului i-a confirmat perspectivele într-un domeniu în care nu a pășit deloc timid.

„Mă interesează să nu îi dezamăgesc pe oamenii care investesc încrederea lor în mine. Mă interesează să nu mă fac de ruşine în faţa nimănui şi vreau să vă invit alături de mine pe toţi cei care vreţi să munciţi şi să reuşiţi. Cel mai important este ca uşa TSD să fie deschisă către toţi tinerii din Buzău” – Ionela Dobrică pentru Adevărul, în octombrie 2016, la momentul numirii sale cu unanimitate de voturi în funcția de președinte al Tineretului Social Democrat din Buzău, postură deținută și în prezent.

 

[sociallocker id=”4226″]

 


Sursă foto:
Sursă foto: Facebook | Grupul PSD

De la „fata lu` tata” la figură feminină cu perspective în politică

Catalogată drept „fata lu` tată”, datorită faptului că este fiica fostului consilier județean PSD (n.r. 4 mandate consecutive în miniparlamentul buzoian) Dumitru Dobrică, unul dintre cei mai bogați și influenți oameni din județ, Ionela a reușit să îndepărteze eticheta misogină prin activitățile sale ca deputat și prin consolidarea tineretului social democrat buzoian. 

„Am cărat afișe, am scris pe facebook, am avut împreună cu colegii mei proiecte prin care am ajutat oamenii, iar asta nu are nicio legătură cu familia în care m-am născut. Indiferent de ceea ce fac, oricât de mult muncesc și mă implic, există păreri formate care nu pot fi schimbate, așa că au existat și există și oameni care mă privesc circumspect. Dar, de asemenea, există și oameni care m-au privit circumspect și apoi și-au schimbat părerea.” – Ionela Dobrică pentru DC News, în octombrie 2016.


Sursă foto: Facebook, profil personal

Scurt istoric

La scurt timp după vârsta majoratului, buzoianca a intrat în politică. La 23 de ani a intenționat să candideze pe un post de deputat în Colegiul 4, dar ulterior s-a retras din cursa electorală. A urmat trecerea la PSD, în 2010 fiind aleasă vicepreședinte al forului de tineret al social democraților buzoieni, iar din 2016 ocupă prima poziție la nivel județean, după ce a preluat ștafeta de la Romeo Lungu, actualul vicepreședinte al Consiliului Județean Buzău.  Ascensiunea din interiorul partidului a mers în paralel cu cea din aparatul administrativ central. 2014 a înseamnat numirea ca subsecretar de stat în Ministerul Comunicațiilor și pentru o Societate Informaţională (n.r. premier Victor Ponta) condus de ministrul Dan Nica, funcție la care a renunțat la sfârșitul anului 2015. Pe 11 decembrie 2016 a devenit deputat ales în circumscripția electorală numărul 10 din Buzău.



Sursă foto: Facebook, profil personal

Sinteza activității parlamentare

Ionela Viorela Dobrică este membră a Comisiei pentru muncă și protecție socială și totodată vicepreședinte al Comisiei pentru tehnologia informației și comunicațiilor din cadrul Camerei Deputaților. Buzoianca face parte din grupurile care întrețin relațiile de prietenie ale parlamentului român cu statele Lituania, Zambia, Portugalia și Norvegia. Statistica activității parlamentare nu impresionează: luări de cuvânt: 9 în 7 ședințe din care 3 declarații politice; întrebări și interpelări: 9 și moțiuni: 1. În privința propunerilor legislative, Ionela ocupă un onorabil loc 3 în clasamentul deputaților buzoieni (n.r. 7 în total). Din 79 de inițiative juridice (surclasată în ierarhia anterior menționată de către Sorin Lazăr –  PSD, 84 cu 12 și Dănuț Păle – PSD, 115 cu 21), 13 au fost promulgate legi. Întregul set legislativ propus de către Ionela Dobrică este disponibil aici, pe site-ul oficial al Camerei Deputaților.

Deputatul de Buzău, Ionela Viorica Dobrică face parte din grupul social democraților care au împărtășit scrisoarea în urma căreia i-a fost solicitată „demisia imediată a domnului Liviu Nicolae Dragnea din funcția de președinte al Partidului și din funcția de Președinte al Camerei Deputaților.”

I.V. Dobrică: „Numirea mea a respectat legea”

„În perioada cu iulie 2012 – aprilie 2013, când îndeplinea funcția de președinte al Camerei Deputaților și totodată vicepreședinte al unei formațiuni politice, inculpatul Zgonea Valeriu – Ștefan a acceptat promisiunea făcută de inculpatul Dobrică Dumitru, consilier județean, privind primirea de foloase necuvenite pentru sine, în schimbul influenței pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor funcționari publici și a promis că-i va determina să numească într-o importantă funcție publică o rudă a lui Dobrică Dumitru. Ulterior, inculpatul Zgonea Valeriu – Ștefan a primit de la inculpatul Dobrică Dumitru foloase necuvenite în sumă totală de 62.143 lei, reprezentând contravaloarea unor servicii de turism și cheltuieli legate de construirea unei case de vacanță în județul Covasna.

La data de 22 aprilie 2013, ca urmare a demersurilor făcute de Zgonea Valeriu – Ștefan, persoana respectivă a fost numită în funcția de președinte al Centrului Național de Management pentru Societatea Informațională din cadrul Ministerului pentru Societatea Informațională, deși nu avea pregătire de specialitate în domeniu. Ulterior, tot ca urmare a demersurilor făcute de Zgonea Valeriu -Ștefan, persoana respectivă și-a păstrat funcția la nivelul administrației publice centrale, fiind numită, la data de 23 ianuarie 2014, în funcția de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale. În cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii până la concurența sumei de 62.143 lei.

Menționăm că, în aceeași cauză, inculpatul Dobrică Dumitru, consilier județean în cadrul Consiliului Județean Buzău în perioada iunie 2004-decembrie 2013 și administrator/acționar al unei societăți comerciale, a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției (detalii în comunicatul nr. 1268/VIII/3 din 27 decembrie 2017)” se arată în comunicatul Direcției Naționale Anticorupție de la vremea respectivă.

Replica Ionelei Dobrică a venit pe Facebook: „Am primit mai multe întrebări legate de dosarul DNA în care sunt citați Valeriu Zgonea si tatăl meu, Dumitru Dobrică.Numirea mea în funcția de subsecretar de stat, a fost făcută la propunerea PSD și a respectat toate prevederile legale.Nu cunosc nimic in legatură cu lucrurile care sunt scrise de DNA in comunicatul referitor la acest dosar. ÎIn acest moment nu am nicio calitate în acest dosar.Am încredere în corectitudinea justiției in România”.


Educație, experiență profesională, avere și familie:

Data nașterii: 18 iunie 1989

Locul nașterii: Municipiul Buzău, Județul Buzău

Stare civilă: necăsătorită.

Studii: Colegiul Național B.P. Hașdeu, profil: Matematică – Informatică Intensiv; Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, Facultatea de Căi Ferate, Drumuri şi Poduri, diplomă de licență în Inginerie Civilă; Institutul Diplomatic Român, certificat de absolvire cu tematica „Politică externă și diplomație”.

Experiență profesională: decembrie 2016 – prezent, Deputat în Parlamentul României; ianuarie 2014 – decembrie 2015 Subsecretar în cadrul Ministerului Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională; aprilie 2013 – ianuarie 2014, președinte al Centrului Național de Management pentru Societatea Informațională; Cabinet Daniel Tudor, Comisia de supraveghere a asigurărilor.

Avere: Potrivit declarației de avere depusă pe 13 iunie 2018 la sediul Camerei Deputaților, I.V. Dobrică deține din anul 2009 un teren un suprafață de 0,7 ha la Comandău, în județul Covasna, alături de o casă de vacanță cu o suprafață de 200 mp2. Deputatul buzoian are trei conturi bancare, două la ING, deschise în anul 2012 și care însumează 44.000 RON și încă unul la Banca Transilvania, în care se aflau la data completării cererii 6.800 de lei. În ultimul an fiscal, aceasta a avut venituri de aproximativ 130.000 RON, suma întreagă reprezentând remunerația din partea Parlamentului României. Ionela are asigurare de viață și a încasat în 2018 63.000 de lei din partea Autorității Electorale Permanente, bani care reprezintă restituirea contribuție aduse Partidului Social Democrat la alegeri.

Ionela Viorica Dobrică vorbește fluent limba engleză și uzual limba franceză. Aceasta deține permis de conducere categoria B pentru autovehicule și A1 pentru motociclete cu cilindree maximă de 125 cm3.

[/sociallocker]
Reclamă Bottom Ad

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.