De 30 de ani, pădurile din nordul judeţului Buzău reprezintă o sursă constantă şi consistentă de bani, atât pentru oamenii de afaceri din preajma locului, cât şi pentru cei care, teoretic ar trebui să protejeze natura. Pradă tentaţiei teancurilor de valută au căzut în toată acestă perioadă, de la prefecţi la simpli angajaţi ai autorităţilor locale şi ai RomSilva. Urmează primul episod din „Mafia Pădurilor”, o serie de videoreportaje Agora care arată cum „aurul verde” al Buzăului a devenit constant un bun de export.

MAFIA PĂDURILOR | PARTEA I. O sinucidere suspectă.

12 octombrie 2021 | Inspectoratul de Poliție Județean Buzău a transmis un comunicat de presă din care reieșea că 7 bărbaţi au fost arestați în urma cercetărilor demarate de polițiștii buzoieni specializaţi în combaterea delictelor silvice în cadrul acțiunilor specifice și investigațiilor complexe desfășurate pentru protejarea fondului forestier.

În comunicatul IPJ se mai transmite că activitățile poliţiştilor specializaţi în combaterea delictelor silvice din cadrul IPJ Buzău, în data de 7 iulie a.c., au condus la depistarea unei autoutilitare care transporta material lemnos de esență fag, pe DC66, în Varlaam.
În urma verificărilor, polițiștii au stabilit că autoutilitara transporta aproximativ 34 m² lemn rotund de fag, însă au constatat neconcordanțe în documentele de transport în ceea ce privește locul de proveniență a lemnului.

După continuarea verificărilor extinse cu privire la activitatea comercială a agentului economic emitent al avizelor de însoțire al materialului lemnos identificat, inclusiv cu verificări în fondul forestier, în zona de exploatare acestuia.

Având în vedere vedere neregulile constatate, polițiștii au demarat cercetări, sub coordonarea parchetului, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de transport de material lemnos în volum de peste 10 mc neînsoțit de documente specifice, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals, tăiere fără drept și furt de arbori, respectiv acces ilegal la un sistem informatic, fapte prevăzute și pedepsite de Codul Silvic și Codul Penal.

Din cercetările desfășurate până la acest moment, a reieșit că operatorul economic de profil ar fi tăiat ilegal peste 400mc material lemnos de diferite esențe, prejudiciul estimat depășind 100.000 de lei.

Textul a fost însoţit de următoarele două fotografii.

Surse judiciare au precizat pentru Liber în Buzău că patru dintre cele șapte persoane au fost reținute de polițiști la sfârșitul lunii august.

Rewind. 26 august 2021. LOTUL 1
În 26 august 2021, Popa Stelian Marian, Nedelcu Alin Constantin, Petroiu Stelian și Csiki Dionisie Gheorghe au fost prezentați judecătorului de drepturi și libertăți cu propunerea de arestare preventivă.
Judecătorul a respins propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pătârlagele, astfel că față de cei patru inculpați s-a dispus măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile.
Printre alte obligații dictate de judecătorul de drepturi și libertăți, inculpaților li s-a impus să respecte obligația de a nu desfășura activitatea în exercitarea căreia au săvârșit faptele, respectiv calitatea de administrator în cazul inculpatului Popa Stelian Marian, în cadrul SC Andy Lemn Prest SRL, tafist în cadrul SC Andy Prest SRL în cazul inculpaţilor Nedelcu Alin Constantin și Csiki Dionisie Gheorghe și conducător auto în cadrul aceleiași societăţi în cazul inculpatului Petroiu Stelian. Inculpaților li s-a mai interzis să comunice cu ceilați inculpați, suspecți și o serie de martori în cauză, direct sau indirect pe nicio cale, printre care și martorii Roman Gheorghe – inginer silvic și Cristea Victor Lucian, șeful Ocolului Silvic Gura Teghii. Parchetul de pe lângă Judecătoria Pătârlagele a făcut contestație la Tribunalul Buzău, astfel că în data de 02 septembrie 2021, cei patru inculpați au fost arestați preventiv pentru 30 de zile.

În ciuda faptului că numele acestuia apare pe site-ul oficial al Obştii Sibicenilor, în componenţa Comisiei Juridice, avocatul Daniel Tibişoiu, ne-a transmis următorul mesaj, pentru o corectă informare a publicului larg.

ERATĂ: Precizări importante din partea domnului avocat Tibișoiu Daniel: „Nu fac și nu am făcut parte din comitetul director ori altă structură a Obștei Sibiceni. Relația mea cu această obște s-a rezumat la câteva contracte de reprezentare în instanțele de judecată. Vă mulțumesc! – 27 octombrie 2021.”

Pasul doi. 7 octombrie 2021. LOTUL 2
În data de 7 octombrie 2021, Parchetul de pe lângă Judecătoria Pătârlagele i-a ridicat și prezentat judecătorului de drepturi și libertăți pe numiții Cristea Victor Lucian, Cărăbuș Gheorghe – pădurar și Petriceanu Adrian – pepist (măsoară lemnele și reprimește partidele tăiate). Petriceanu Adrian este vărul politicianului Petriceanu Constantin de la USR Buzău.

Politicianul este președintele Obștei Sibiceni, iar inculpatul ocupă poziția de contabil.
Din comitetul director mai fac parte avocații Caloian Florin și Tibișoiu Daniel, inginerul silvic Bîhneanu Ionel și Gosman Dumitru – secretar. Surse din zonă indică faptul că Obștea ar derula afaceri dubioase cu masă lemnoasă și păduri în general.

Inculpații Cristea, Cărăbuș și Petriceanu sunt cercetați pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la tăiere fără drept de arbori, faptă prev. de art. 107 alin. 1 ind. 1 lit. c) și alin 2 lit. d) din Legea 46/2008 cu aplic. art. 48 din Cod Penal și complicitate la furt de arbori, faptă prev. de art. 109 alin.1 ind.1 lit. c) și alin 2 lit. d) din Legea 46/2008 cu aplic art.38 din Cod Penal.

La sfârșitul ședinței de judecată, împotriva celor trei inculpați a fost dispusă luarea măsurii de arestare preventivă pentru 30 de zile. Împotriva deciziei judecătorului au depus contestație toți cei trei inculpați. Contestațiile au fost respinse în data de 14 octombrie la Tribunalul Buzău.

Conform acelorași surse, arestarea inculpaților Cristea Victor Lucian, Cărăbuș Gheorghe și Petriceanu Adrian a survenit după ce în prealabil martorul Roman Gheorghe l-a contactat telefonic pe procurorul de caz și i-a relatat întreaga tărășenie organizată de cei șapte inculpați, trei din cadrul Ocolului Silvic Gura Teghii și cei patru angajați ai SC Andy Lemn Prest SRL.
Ulterior mărturiei telefonice a lui Roman Gheorghe, acesta s-a sinucis prin împușcare în observatorul montan de la Gura Teghii denumit “Punctul Frăţiei Neamului Românesc”, simbol al Unirii celor trei teritorii româneşti: Ţara Românească, Moldova şi Ardealul.
Deși au făcut eforturi mari, procurorul și polițiștii nu au ajuns în timp util pentru a-l împiedica pe Roman să-și curme viața. În această speță sunt așteptate și alte arestări.

Roman Gheorghe a fost tatăl Anei-Maria Roman, inginer silvic și candidat din partea PSD la funcția de primar al Comunei Gura Teghii la alegerile locale din 27 septembrie 2020.
În încheiere, ca fapt divers ce merită cercetat mai în amănunt, de aproximativ zece ani sediul Ocolului Silvic Gura Teghii se află pe raza Orașului Nehoiu.

 

 

 

Reclamă Bottom Ad

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.