Un plus în sistemul medical | Cabinetele de medicină de familie vor putea deschide puncte de lucru suplimentare

0
VIDEOREPORTAJELE AGORA BUZĂU | Un serial realizat de Andrei Piţigoi

Plenul Camerei Deputaților a acordat un vot favorabil Proiectului de Lege pentru modificarea art.75 din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

Acest proiect a avut ca scop corectarea reglementărilor din Decizia nr. 8/2013 a Colegiului Medicilor din România care prevedeau că în situația în care distanța dintre sediul principal al unui cabinet de medicină de familie și punctul de lucru este mai mare de 15 km, serviciile trebuie asigurate de un alt medic angajat. Prin legea adoptată s-a acordat dreptul medicilor de familie de a deschide puncte secundare de lucru în alte unități administrativ-teritoriale unde nu funcționează un alt cabinet medical în specialitatea medicină de familie, în limita a cel puțin 10 ore pe săptămână în norma lui de bază sau peste, fără a impune o limită de kilometri.

Sebastian Radu, deputat social democrat buzoian și membru al Comisiei pentru sănătate și familie, consideră că adoptarea acestei modificări a legii reprezintă o inițiativă care va aduce multe beneficii sistemului medical și cetățenilor.

„Se poate acorda în sfârșit o șansă multor pacienți să beneficieze de serviciile unui medic de familie. În mai multe zone din țară este o nevoie acută în acest sens, avem o lipsă de aproximativ 500 de medici. În județul Buzău, de exemplu, 11 comune nu au medic de familie propriu, dar conform datelor Casei Județene de Asigurări de Sănătate, deficitul este de 36 de cadre medicale. Vorbim despre câteva zeci de mii de buzoieni care vor putea merge mai des la medic fără să parcurgă zeci de kilometri pentru asta.” – Sebastian Radu

Conform modificărilor, cabinetele de medicină de familie vor putea deschide cel mult două puncte secundare de lucru în altă unitate administrativ-teritorială, unde nu funcționează un alt cabinet medical în specialitatea medicină de familie.

„Medicii din alte specialități pot presta servicii în cabinetele private proprii, suplimentar față de norma de bază, 3,5 ore pe zi. Mi se pare un gest firesc să acordăm această posibilitate și medicilor de familie. Degrevăm astfel și unitățile de primiri urgențe la care de multe ori apelează cei care nu au acces la medic de familie. De asemenea, pentru a ne asigura că nu vor exista diferende în privința modului de ocupare a unui post liber, s-a introdus criteriul ca în cazul în care sunt mai multe solicitări, prioritate are medicul cu cel mai mic număr de pacienți pe listă.” – Sebastian Radu

Camera Deputaților a fost for decizional, iar proiectul de Lege a primit 258 de voturi pentru, cu doar trei abțineri din totalul deputaților prezenți.

 137 total views,  2 views today

Videoreportajele Agora Buzău 8 femei de nota 10
Articolul precedentPrima duminică a lunii octombrie, Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc
Articolul următorFOTO | Ajutor pentru turiști din partea jandarmilor montani
Autor al cărţii „Drum printre ani – Istoria echipei de fotbal Gloria Buzău 1971 – 2011”. În prezent redactor şef al publicaţiei Buzăul Sportiv, jurnalist Agora Buzău şi fotograf 123RF. Realizator TV şi moderator al emisiunilor "Sport Maxim", „Fotbal Total”, „TV Sport”, „Eurofotbal”, „Sport Maxim”, „Arena sportivă” şi „Zona neutră”. Prezentator al emisiunilor „În spatele uşilor de restaurant”, „Tainele pensiunii” şi "Bilet de vacanţă". Realizator al DVD-urilor „Războinicii la Ciuta”, „Meciuri de poveste” şi „Palatul Comunal, simbol al Buzăului”. Peste 200 de evenimente sportive comentate (din fotbal, handbal şi futsal). Fotojurnalist 123RF din 2017, membru APSR, membru AIPS, absolvent Sports Buisness Academy. Manager "Buzăul Sportiv" & "Agora Buzau".

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here