1,062 total views, 4 views today

Europarlamentarele sunt alegerile de care românii nu sunt interesați, afirmație bazată pe cifrele din precedentul tur de scrutin dedicat PE, în comparație cu prezența la urne pentru desemnarea președintelui de stat sau al primarilor. O miză care nu influențează decisiv soarta românilor, având în vedere că europarlamentarii din țara noastră nu dețin o poziție de forță în PE, indiferent de culoarea politică sau grupul parlamentar din care aparțin și rareori au inițiative concretizate la nivelul întregii Uniunii Europene.

Pe scurt, ce face un europarlamentar. Același lucru pe care-l fac și cei din țară, doar că aplicabilitatea nu se rezumă doar la un stat, ci la totalitatea statelor membre ale UE. În rest, cam nimic. Nimic definit de numărul mic de acțiuni legislative concretizate. Adică, din legi inițiate de români și aplicat tuturor țărilor din Uniunea Europeană.

Cât câștigă un europarlamentar? Puțin peste 6.300 de euro este câștigul pe lună garantat al unui europarlamentar. Suma reprezintă indemnizația acestuia. Se poate ajunge până la 12 mii de euro când se adaugă diurna, adică 300 de euro pentru prezența pe zi în plenul de la Bruxelles. Banii vin „la pachet”cu o sumedenie de beneficii. Spre exemplu, bilete de avion la buisness class, achiziționate în orice moment sau 0,53 de euro/km parcurs cu automobilul propriu. Europarlamentarii sunt cazați pe durata întregului mandat în stabilimente de minim 4* în Bruxelles și au la dispoziție permament un autoturism Mercedes și șofer.

Ce câștigă un europarlamentar? Este suficient un singur mandat ca persoana în cauză să devină beneficiarul unei pensii de 1.400 de euro pe lună, căreia i se adaugă și pensia de stat, în funcție de activitatea desfășurată post sau ante mandatului/mandatelor din capitala europeană. Acesta are dreptul la 8 consilieri personali și totodată beneficiază de aproape 4.500 de euro pentru cheltuielile cu birou propriu din țara.

Autor al cărţii „Drum printre ani – Istoria echipei de fotbal Gloria Buzău 1971 – 2011”. În prezent redactor şef al publicaţiei Buzăul Sportiv, jurnalist Agora Buzău şi fotograf 123RF. Realizator TV şi moderator al emisiunilor "Sport Maxim", „Fotbal Total”, „TV Sport”, „Eurofotbal”, „Sport Maxim”, „Arena sportivă” şi „Zona neutră”. Prezentator al emisiunilor „În spatele uşilor de restaurant”, „Tainele pensiunii” şi "Bilet de vacanţă". Realizator al DVD-urilor „Războinicii la Ciuta”, „Meciuri de poveste” şi „Palatul Comunal, simbol al Buzăului”. Peste 200 de evenimente sportive comentate (din fotbal, handbal şi futsal). Fotojurnalist 123RF din 2017, membru APSR, membru AIPS, absolvent Sports Buisness Academy.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here