96 total views, 1 views today

România se află pe penultima poziție în Uniunea Europeană în ceea ce privește procesul de digitalizare conform celui mai recent raport al Indicelui economiei și societății digitale al Comisiei Europene, această realitate revărsându-și efectele negative atât în plan economic cât și social.

„Problema digitalizării nu este una de ieri, de azi. Primii pași trebuiau făcuți încă din anii ’90. Specialiștii spun că dacă am fi început acest proces imediat după Revoluție, România ar fi avut astăzi un PIB mai mare cu 2.5%. Însă, dacă generațiile mai vechi nu au făcut asta, suntem datori ca noi să setăm acest proces pe lista de priorități pentru că, în plan extern, digitalizarea nici măcar nu mai reprezintă viitorul, ea face parte din prezent,” declară Ionela Dobrică, deputat PSD, vicepreședinte a Comisiei pentru tehnologia informației și comunicațiilor.

Ionela Viorica Dobrică – Deputat PSD, circumscripția electorală nr. 10. Buzău

Digitalizarea are un impact direct în gradul de productivitate. Cu cât o țară este mai digitalizată, cu atât productivitatea sa este mai mare, iar România are nevoie să evolueze în această direcție, altfel îi va fi din ce în ce mai greu să-și îmbunătățească sau chiar să-și păstreze intactă colaborarea cu celelalte state.

„România trebuie să acționeze pe două direcții distincte. Pe de o parte, e nevoie să crească gradul de digitalizare din instituțiile publice. Spre exemplu, digitalizarea sistemului fiscal ar ușura munca inspectorilor ANAF și ar mări gradul de colectare a taxelor, ceea ce ar permite statului român să investească mai mult în Sănătate sau Educație. Pe de altă parte, tocmai această componentă de educație este foarte importantă. Degeaba ai servicii digitalizate dacă nu are cine să opereze cu ele. Astfel, trebuie create programe ample prin care românii să-și îmbunătățească abilitățile digitale,” adaugă Ionela Dobrică.

Potrivit studiilor, în următorii 10 ani, 600.000 de locuri de muncă din România vor fi afectate de transformările care au loc la nivel digital. Astfel, pentru a preîntâmpina o criză în domeniul resurselor umane, generată de calibrarea precară dintre aptitudinile românilor și cele solicitate la angajare de către companii, e nevoie ca statul să investească urgent în programe de creștere a abilităților digitale.

Autor al cărţii „Drum printre ani – Istoria echipei de fotbal Gloria Buzău 1971 – 2011”. În prezent redactor şef al publicaţiei Buzăul Sportiv, jurnalist Agora Buzău şi fotograf 123RF. Realizator TV şi moderator al emisiunilor "Sport Maxim", „Fotbal Total”, „TV Sport”, „Eurofotbal”, „Sport Maxim”, „Arena sportivă” şi „Zona neutră”. Prezentator al emisiunilor „În spatele uşilor de restaurant”, „Tainele pensiunii” şi "Bilet de vacanţă". Realizator al DVD-urilor „Războinicii la Ciuta”, „Meciuri de poveste” şi „Palatul Comunal, simbol al Buzăului”. Peste 200 de evenimente sportive comentate (din fotbal, handbal şi futsal).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here