sâmbătă, aprilie 20, 2024

FOTO | Workshop pentru prevenția cancerului la sân | Fă-ți timp! Află că ești bine!

Custom ad 1

Vineri, 30 octombrie, Organizația Femeilor Liberale a municipiului Buzău a organizat un workshop care a avut ca temă prevenirea cancerului la sân. Evenimentul, organizat în colaborare cu Asociația „Investește pentru viitorul tău” Buzău, pe terasa situată pe Insulița din Parcul Crâng Buzău, a adunat laolaltă pe Marieta Boloș – președintele organizației femeilor liberale, pe Vlad Pufu – candinantul PNL pentru Senatul României, pe Claudia Benchescu – candidatul PNL la Camera Deputaților, pe Mihaela Frățilă – psiholog, pe medicii Adrian Zoican, Radu Serescu și Venera Axinte, precum și persoane care s-au luptat cu această boală și au reușit să o învingă.

„Arată că îți pasă de #familia ta! Începe cu tine!” a fost un eveniment social de informare privind prevenția cancerului mamar, pentru că femeile încă mai trebuie îndemnate și îndrumate să își facă un control de specialitate anual și să își urmărească îndeaproape starea de sănătate.

În prezent, în Europa se înregistrează 23,4% din cazurile de cancer din lume şi 20,3% din decese, deşi are doar 9,0% din populaţia mondială. Cancerul reprezintă a 2-a cauză importantă de morbiditate şi deces în Europa, cu estimări ce depășesc 4,5 milioane cazuri noi, peste 2 milioane decese şi circa 13 milioane cazuri prevalente. Deși peste 40% din decesele prin de cancer pot fi prevenite, cancerul însumează 20% din totalul deceselor în Uniunea Europeană.

Conform Ghidului European de Oncologie, în 2018 în toată lumea au fost diagnosticate 2,1 milioane de cazuri noi de cancer la sân. Statisticile din ultimii ani arată că 1 din 4 femei la nivel mondial va dezvolta cancer la sân de-a lungul vieții. Incidența cancerului la sân a crescut odată cu îmbătrânirea populației, dar și datorită introducerii mamografiei de screening.

VEZI AICI GALERIA FOTO COMPLETĂ!

Cei mai importanți factori de risc sunt predispoziția genetică, expunerea prelungită la estrogeni, radiațiile ionizante, nuliparitatea și istoricul de leziuni benigne la nivelul sânului. Cancerul de sân rămâne în continuare principala cauză de deces prin cancer la femei atât în Europa cât și în întreaga lume. Un sfert din cancerele de sân apar înaintea vârstei de 50 de ani și la mai puțin de 5%, înaintea vârstei de 35 de ani.

Tratamentul cancerului la sân este complex și necesită o echipă multidisciplinară de diagnostic și tratament. Depistarea în stadii incipiente crește rata de vindecare. Pentru prevenirea cancerului de sân este nevoie de o educație medicală încă din timpul anilor de școală, însușirea tehnicilor de autopalpare și sensibilizarea populației feminine pentru prezentarea la medicul de familie și apoi la specialist ori de câte ori apare o suspiciune de existență a unei modificări clinice la nivelul sânilor. În stadiul incipient, cancerul de sân nu doare!

Foto: Andrei Piţigoi | www.andreipitigoi.ro
Agora Buzău

Mihaela Travel | Agentie de turism
Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -Custom ad 4
- Advertisment -

Cele mai citite articole