11.1 C
Buzău
vineri, martie 29, 2024

Cătălin Zaman | Profesorul de lb. română al școlii Clondiru – 4 elevi cu note de 10 la Evaluarea Națională

Custom ad 1

Școală cu suflet. Profesorul sub îndrumarea căruia aproape jumătate din elevii săi au obținut note peste 9 la examenul de limba română. ”Este cea mai fericită zi din viața mea!”, mărturisește, cu emoție, tănărul care și-a găsit drumul în viață.

În cadrul Școalii Gimnaziale „Înv. Nicolae Ispas” din localitatea Clondiru, comuna Ulmeni funcționează 5 clase pentru învățământul primar în cadrul cărora învață 91 elevi și 4 clase pentru învățământul gimnazial care găzduiesc 62 elevi. Școala are 4 săli de clasă, o bibliotecă și o cancelarie. Tipic pentru o școală din mediul rural. Totuși, într-o societate tradițională există dascăli care reușesc să scoată din anonimat astfel de școli, prin dăruire, implicare și performanțele copiilor pe care îi îndrumă, cu perseverență.

Cătălin Zaman este profesorul de limba română, în vârstă de 36 de ani, care predă de 14 ani la Școala din Clondiru acolo unde și el, la rândul lui, a învățat. ”Este cea mai fericită zi din viața mea!” mărturisește, cu emoție, Cătălin. A reușit performanța de a avea aproape jumătate dintre copiii pe care îi îndrumă cu medii de peste 9 la Evaluarea Națională din acest an. Dintre cei 21 de elevi care au susținut examenul, 10 copii au obținut note peste 9 la limba română. Dintre cei 10, patru au obținut nota maximă: Bratu Denis, Cristache Alexandru, Mihalache Maya si Matei Ana-Maria. Aceștia provin din familii obișnuite, părinții lor fiind însă foarte implicați în procesul educațional și foarte receptivi la cerințele școlii. ”Sunt copii cu părinți care se preocupă foarte mult. O elevă al cărei destin m-a impresionat e părăsită de mama ei devreme și tatăl e plecat de acasă și e crescută de bunică. Dar, bunica e foarte receptivă la toate cerințele. Această fetiță va merge la Pedagogic, la învățători, doi băieți vor merge la Hasdeu iar al patrulea elev de 10 a refuzat să-mi spună în tot acest timp ce vrea să facă. Aceste rezultate nu sunt rezultate întâmplătoare. Sunt rezultatul felului în care s-au pregătit în acești 4 ani. Nu îmi aduc aminte ca acești 10 copii care au note la română între 9 și 10 să fi păcălit vreodată materia pe care eu am predat-o.

Deși consideră că meritul pentru notele obținute este doar al copiilor, este lesne de înțeles că în spatele acestor note se află o muncă de echipă. Niciun copil nu ar fi reușit să obțină astfel de note dacă nu ar fi fost îndrumat de un dascăl priceput, care își face meseria cu bucurie și dăruire, care se implică și reușește să vorbească aceeași limbă cu elevii săi. ”Acum vreo doi ani aveam posibilitatea de a mă detașa pe un post în oraș, i-am privit în ochi pe acești copii și am zis că nu pot lua de la capăt totul fără ei. Am decis să rămân iar rezultatele de azi vin ca o victorie asupra a ceea ce am decis atunci. Nu neapărat urbanul sau ruralul îți aduc satisfacție, ci felul în care muncești cu copiii, oriunde te-ai afla. Dacă unui copil îi oferi inima ta îți va va oferi înapoi infinit mai mult. Acesta este drumul meu. Copiii au nevoie de mine și eu am nevoie de ei.”

Întrebat fiind cum a reușit această performanță, Cătălin Zaman a răspuns, cu sinceritate și modestie: ”Caut să fiu aproape de ei. Am o relație foarte apropiată cu copiii. Le transmit și cunoștințele generale, fără de acestea nu ar fi ajuns la rezultatul de astăzi. Am un permanent dialog cu ei, referitor la nelămuririle pe care le au vis-a-vis de obiectul pe care îl predau, dar și cu privire la problemele pe care le întâmpină în viața de zi cu zi. Am lucrat cu ei în fiecare săptămână o oră suplimentar iar din luna martie, de când a început această situație tulbure, am lucrat online de două ori pe săptămână. Din cei 21, 16-17 au fost prezenți de fiecare dată, la fiecare lecție, iar restul au absentat motivat. Nu știu dacă au făcut și pregătire, cu mine nu au făcut”.

Regretul tânărului profesor este că trei dintre elevii săi au obținut note sub 5 la Evaluarea Națională: ”Cu acești trei elevi care au luat note sub 5, adun în cariera mea de 14 ani de dascăl 7 copii care nu au promovat examenul”.

Despărțirea de elevii săi ar fi fost grea oricum, însă în acest an a fost și mai dificilă din cauza faptului că nu au reușit să organizeze nicio festivitate de premiere și nicio petrecere de rămas bun, date fiind condițiile de izolare impuse de virusul care a dat peste cap viețile tuturor: ”Foarte greu mă despart de ei. Unde pui suflet e normală reacția. Nu vreau să-mi imaginez cum va fi din toamnă fără ei. E o durere mare și pentru că nu am putut organiza un banchet, o festivitate de premiere așa cum meritau acești copii. Legătura mea cu ei este foarte strânsă, le-am promis că la finalul perioadei grele pe care o traversăm o să ne vedem și o să evadăm undeva 3 zile, cu acordul părinților, bineînțeles.

Cătălin Zaman este, înainte de toate, un om care pune  suflet în ceea ce face. Și rezultatele nu se lasă așteptate. Este o persoană norocoasă, care și-a găsit drumul în viața profesională, spre bucuria elevilor care îl au alături în clasă. Astfel de oameni pot schimba cu ușurință viețile unor copii. Unor astfel de oameni societatea ar trebui să le fie recunoscătoare.

Mihaela Travel | Agentie de turism
Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -Custom ad 4
- Advertisment -

Cele mai citite articole

Comentarii recente