2.5 C
Buzău
marți, martie 19, 2024

În lipsa unor alternative locale | Tinerii din Grebănu, produs de export. Apel disperat: „Vreau să-mi cresc copilul în România, dar îmi sunt puse piedici la fiecare pas”

Custom ad 1

Comuna Grebănu conduce în topul demografic al judeţului, într-un clasament al populaţiei sub 35 de ani. Din păcate, borna este negativă, în comuna de lângă Râmnicu Sărat numărul tinerilor fiind în scădere de la an la an din cauza lipsei implicării autorităţilor locale în proiecte dedicate acestora.

La muncă în străinătate, în timp ce primarul încasează peste 2.000 de euro

Tinerii aleg să plece în străinătate, mânaţi de posibilitatea unui câştig decent şi a unui trai mai bun, asta în timp ce organigrama primăriei din localitate este presărată cu nepotisme şi lărgită în funcţie de interese personale, cu oamenii care nici nu trec pe la birou. Asta în timp ce primarul primeşte peste o sută de milioane de lei vechi pe lună, iar în top 10 al salariilor din Primăria Grebănu nu este nici o persoană care să câştige sub 5.000 de lei.

Lista salariilor din Primăria Grebănu la finele anului 2019. Sursă: www.primariagrebanu.ro
Lista salariilor din Primăria Grebănu la finele anului 2019. Sursă: www.primariagrebanu.ro

Faptul că autorităţile locale nu sunt interesate de posibilităţile tinerilor din localitate face ca aceştia să caute alternative pentru un trai mai bun în afara graniţelor ţării, făcând din Grebănu una dintre comunele cele mai părăsite de persoanele cu vârsta între 18 şi 35 de ani, în ultimul deceniu. Deşi comunele învecinate s-au dezvoltat, de peste 10 ani în Grebănu timpul parcă bate pasul pe loc.

Copiii satului plecaţi de ani în străinătate!

Mărturie stă opinia unui tânăr care se apropie de 30 de ani, în proprietatea căruia se află zeci de ovine, dar care nu se poate bucura de niciun beneficiu din partea autorităţilor locale, nepăsătoare în asemenea situaţii. Deşi comunitatea din Grebănu încă se bucură de forţă de muncă disponibilă, aceasta nu este folosită, iar în lipsa locurilor de muncă tinerii migrează către alte zone industrializate sau în străinătate.

„Nu vreau să-mi cresc copiii în străinătate şi nici nu vreau să fiu departe de ei. Aici m-am născut, aici am crescut şi aici mi-am adus toţi banii. Avem o gospodărie cu tot ce trebuie şi animale, dar nu avem asfalt sau măcar un podeţ peste canalul din faţa casei, care atunci când plouă, se inundă şi face să fim rupţi de sat. În spatele casei mele sunt trei centrale eoliene şi-n faţa casei copiii se joacă în praf. Aşa contrast de evoluţie nu am mai văzut nicăieri”.

„Nu este posibil ca în anul 2020, chiar şi în România rurală, România de la ţară care a dat oameni valoroşi şi care a întreţinut ţara atât amar de vreme, să trăim în asemenea condiţii, mai rele decât într-o ţară din lumea a treia”

CITEŞTE ŞI „ASFALT LA CENTIMETRU. ÎN BĂTAIE DE JOC! | Drumurile din comună, un circuit închis de interese personale!”

„Acum doi, trei ani a născut soţia mea şi acela a fost motivul principal pentru care m-am hotărât să revin acasă, în România. Am decis să continui afacerea de familie, investind în ea muncă şi resurse materiale, ajungând ca astăzi să fiu luat în derâdere doar pentru că cer normalitate.” – tânărul fermier din Grebănu.

„Am venit din străinătate şi ce am strâns afară, am cheltuit aici. Mi-am făcut o casă şi am cumpărat animale pe care de câţiva ani mă tot chinui să le cresc. Nu este uşor să ai sute de capete şi să fii tratat cu indolenţă de către reprezentanţii primăriei. Am muncit şi muncesc cinstit şi nu cer decât ceea ce consider ca mi se cuvine.”, ne-a declarat unul dintre tinerii fermieri din Grebănu.

 

Mihaela Travel | Agentie de turism
Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -Custom ad 4
- Advertisment -

Cele mai citite articole

Comentarii recente