Astăzi, 1 din 59 de copii este diagnosticat cu o tulburare din spectrul autist. Statisticile sunt seci. Însă, în spatele cifrelor, se ascund suferințe și lupte. Un copil care suferă de autism este, în cea mai mare parte a timpului, speriat și anxios. Nu manifestă nevoia de afecțiune. Nu răspunde atunci când este strigat pe nume. Zâmbește foarte rar sau deloc. Nu reacționează atunci când i se acordă atenție. Nu îi place să fie atins sau să fie luat în brațe. Trăiește într-o lume a lui, total diferită de a noastră.

Părinții au un rol foarte important în programul de intervenție al copilului, iar studiile au demonstrat că rezultatele copiilor ai căror părinți se implică activ pe parcursul terapiei, sunt mult mai bune. Care sunt cele mai importante abilități pe care un copil cu tuburare de spectru autist trebuie să le dezvolte? În București există atât informații și training-uri specializate, dar și un număr mare de specialiști. Ce se întâmplă însă în alte orașe din țară?
Pornind de la aceste întrebări, specialiștii Autism Voce au dezvoltat programul național Pass the Voise, destinat părinților care au un copil cu autism. Să fii părinte nu e ușor, oricum. Să fii părintele unui copil cu autism este o provocare continuă, iar fiecare zi este o luptă.
Doi părinți, Ileana și Sorin, cu o pasiune comună – alergatul, și-au unit eforturile și au decis să dea un scop participării lor la maratonul din Atena (09 – 10 noiembrie 2019): strângerea fondurilor necesare pentru implementarea, la Buzău, a programului național Pass the Voice. Datorită lor, Buzăul este primul oraș din țară unde va fi organizat primul training gratuit Pass the Voice, cu sprijinul Fundației comunitare Buzău și al Primăriei Buzău, în zilele de 21 februarie (între orele 12:00 și 18:00) și 22 februarie (între orele 10:00 și 16:00), în sala 13 din sediul Primăriei. Trainerii care vor ține aceste cursuri sunt Laura Ciobanu și Laura Cosmaciuc, psihologi clinicieni și consultanți ABA.

Ileana şi Sorin, cei doi buzoieni care au reuşit să strângă din donaţii peste 3000 de lei pentru Pass the Voice Buzău.
Ileana şi Sorin, cei doi buzoieni care au reuşit să strângă din donaţii peste 3000 de lei pentru Pass the Voice Buzău.

Se vor discuta discuta aspecte teoretice ale tehnicilor de predare, precum și abordările de formare a abilităților copiilor. Ziua 1 este destinată conceptelor și tehnicilor, pentru a stabili repere comune în intervenția copiilor și pentru a înțelege importanța programelor de întărire, modelare, analiză a sarcinii, precum si a principalelor metode de predare, ce pot fi însușite și de către părinți. Ziua 2 se va centra pe segmentul de predare a abilităților: contact vizual, răspuns la nume, atenția împărtășită, limbaj expresiv și comunicare, ce sunt comportamentele verbale (cererile, etichetările, răspunsul la întrebări), dezvoltarea jocului – joc imitativ, joc de rol, joc cu partener.

Fiecare părinte va primi o serie de materiale video care vor oferi un model eficient de predare a abilităților esențiale. Acestea vor ghida, pas cu pas, intervenția părintelui acasă. Filmările vor fi însoțite de fișe de notare, iar tehnicile prezentate în cadrul acestora vor fi discutate pe larg în timpul cursului. Având cunoștințe și repere din cadrul cursului, dar și materialele video ce conțin modele pentru predarea abilităților selectate, orice părinte va putea aplica cu succes tehnicile învățate și va putea dezvolta abilități semnificative copilului său.


Înscrierile se pot face online, până la data de 19 februarie 2019, completând formularul din linkul de mai jos: https://autismvoice.ro/portfolio-items/pass-the-voice-in-buzau-training-gratuit-pentru-parinti/?fbclid=IwAR1vnaPvBPxoBnH6eeI50r6Ej7nREimu4H9t0RKjLL4zIJbUNychGC1JOmo

Reclamă Bottom Ad

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.